WADEXPEDITIE

 VOOR JONGE EN OUDERE AVONTURIERS

WADEXPEDITIE VOOR JONGE EN OUDERE AVONTURIERS

Iedere zondag | van 10.00 tot 19.00 uur | start en eindpunt Lauwersoog | vaartocht zeehonden kijken | waddenlab aan boord | jutterstocht van 5 km over het Noordzeestrand kornetvissen in de branding | vrije tijd op Schiermonnikoog educatief voor alle leeftijden | max 40 mensen

GRATIS logboek en schelpenzakje bij een kinderticket

GRATIS strandvondsten zoekkaart bij een volwassenenticket

WELKOM AAN BOORD

Stap aan boord van het leukste uitje voor jonge en oudere avonturiers op het Wad. De Wadbelevenis voor wie het Wad op een unieke manier wil leren kennen en voor wie wadlopen niet is weggelegd. Vrijwel iedere zondag van mei t/m oktober vertrekt ons WadExpeditie schip ”De Dolfijn” richting Schiermonnikoog. Je wordt welkom geheten door Kapitein Laurent & De Wadranger en de WadExpeditie-crew met verse koffie, thee en limonade. De jongste avonturiers krijgen voor deze WadExpeditie een gratis logboek om alle dieren en dingen die we tegenkomen te noteren en een schelpenzakje om de mooiste strandvondsten in te bewaren. Wanneer de scheepsbel heeft geluid kiezen we het ruime sop.


Kapitein Laurent laveert behendig door de vaargeulen van de Waddenzee tussen Schiermonnikoog en Engelsmanplaat. Vanaf het dek deelt De Wadranger verrekijkers uit en gaan we op zoek naar de bekendste Waddenzeebewoner, de zeehond. Heel misschien laat de bruinvis zich ook nog zien. Aan de hand van kaarten en strandvondsten vertelt De Wadranger onderweg de meest meeslepende verhalen. Na onze zwerftocht over het Wad leggen we na een ruim een uur aan op de Veerdam van Schiermonnikoog. Vanaf daar vertrekken we naar het Noordzeestrand voor een ontdekkingstocht tussen Wad en Noordzee. 

 

ONTDEKKINGSTOCHT & ZEEHONDEN

We varen via een kleine zwerftocht richting Schiermonnikoog. Zo bestaat de kans dat je onderweg zeehonden ziet die jagen of gewoon heel nieuwsgierig zijn naar wat er op ”De Dolfijn” gebeurt. Om het rustgebied van de zeehonden zo min mogelijk te verstoren varen we ook met hoogwater. Met de uitgedeelde verrekijkers wordt het speuren naar vogels, zeehonden en misschien zelfs bruinvissen nog leuker.  Aan de hand van oude kaarten en bijzondere zeevondsten vertelt De Wadranger onderweg de meest meeslepende verhalen. Zo leer je het Waddengebied op een onvergetelijke en eigenzinnige manier kennen. Rond 11.30 uur leggen we aan op de veerdam van Schiermonnikoog. Vanaf daar vertrekken we goed voorbereid richting het strand voor een ontdekkingstocht tussen Wad en Noordzee.

 

JUTTERSGELUK

Een prehistorisch fossiel, een zeldzame Noordkromp of een aangespoelde voetballer. ‘Geen echte natuurlijk’, lacht Casper Meinders, De WadRanger en onze gids, ‘maar een speelgoedpop’. ‘Vijftien jaar geleden verloor een vrachtschip een container vol met deze poppen en we vinden ze nog steeds, net als de ”My Little Pony’s van de ”MSC Zoe”,’ vertelt hij. Het is een doorsnee greep uit de jutterstas van Wadranger Casper wanneer hij na een tocht terugkeert in de bewoonde wereld. ‘En heel af en toe een grote brok barnsteen. Ooit vond ik er een zo groot als een Tennisbal’, glimt Casper trots. ‘Maar dat is echt heel zeldzaam’, geeft hij toe. Als je met De Wadranger op expeditie gaat is de kans groot dat ook jij op bijzondere schatten stuit. Hij wijst je de perfecte jutplekken, leert je strandvondsten herkennen en vertelt alles over de herkomst ervan. Misschien, met een beetje juttersgeluk, vind jij ook wel een stukje barnsteen. Of een oeroud bot uit de ijstijd. Je krijgt tijdens de WadExpeditie een eigen speciale zoekkaart. Daarop staan zestig meest voorkomende strandvondsten van Schiermonnikoog. Zo weet je exact wat je gevonden hebt en hoe bijzonder je vondst is.

AFVAL JUTTEN

Tijdens onze WadExpeditie over het strand nemen we juttassen mee van de grondstofjutters. Hierin verzamelen we de strandvondsten die niet op het strand thuis horen. Zo houden we het strand en het Wad een beetje schoon. Kleine moeite, we zijn er toch.

KORNETVISSEN IN DE BRANDING

Ooit gehoord van een Zeedruif, Strandgaper of Oorkwal? Wel eens een Zeepok, Zeepaddestoel of Zeenaald in je handen gehad? Het zijn allemaal oer-Hollandse dieren en zwemmen rond in onze Nederlandse zeeën. Samen zetten we het kornet in elkaar voor een mooi visavontuur. Een kornet sleep je rustig alleen of met z’n tweeën achter je aan. En zo vang je echte ”zeejuwelen”: krabben, platvissen en garnalen, die vervolgens weer worden uitgezet. Wadranger Casper kan alles vertellen over wat in het zeewater leeft en op verzoek trouwens deelt hij ook zijn favoriete zeevruchtenrecept. Je staat versteld wat er allemaal leeft in de woeste wateren tussen Waddenzee en Noordzee. Het is de woonplaats van maar liefst tienduizend soorten planten en dieren.

HET DORP

Na het varen, jutten en vissen gaan we richting het dorp waar je een wandeling door het historische dorp Schiermonnikoog kan maken. Of je strekt even de benen op een terras bij een van de gezellige etablissementen. Vanuit het dorpshart brengt de bus ons om 17.30 uur weer terug naar de veerdam waar kapitein Laurent ons weer welkom heet aan boord van ‘’De Dolfijn’’ en ons terugvaart naar de thuishaven Lauwersoog waar we om 19.00 uur weer aanleggen. Na een dag varen met kapitein Laurent en strandjutten met De Wadranger heb je heel wat opgestoken over onze unieke, ongerepte Waddennatuur.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Het beste alternatief voor een wadlooptocht

Leerzame WadExpeditie voor alle leeftijden

Uitgebreide informatie over het Wad en Noordzee

Maximale groepsgrootte 40 personen

Doorgang tocht vanaf 20 personen

GRATIS koffie, thee en limonade aan boord

GRATIS logboek en schelpenzakje bij kinderticket

GRATIS strandvondsten zoekkaart bij volwassenenticket

Vrij gebruik van verrekijkers aan dek

Jutterswandeling over strand tussen Wad en Noordzee

Kornetvissen in de branding (vrijwillige deelname)

Maximaal 5 km lopen (verspreid over 3 uur)

Zelf lunchpakket meenemen, picknicken op het strand

Een extra set droge kleding meenemen is geen overbodige luxe

Vrijetijdsbesteding in het dorp

Busvervoer van de veerdam naar het strand inbegrepen

Busvervoer van het dorp naar de veerdam inbegrepen

Versnaperingen aan boord verkrijgbaar


Lees de checklist uitgebreid voor deelname, deze tocht is te boeken via www.vanhetwad.nl


HEEFT U

EEN VRAAG ? >>>

Voornaam *
Achternaam *
E-Mail *
Telefoon *
Uw bericht
Onderwerp
verzenden
U kunt ons bereiken

24/7

Locatie

Veerhaven, Lauwersoog

(tegenover restaurette Schierzicht)

Telefoon

+31 (0)6 19 44 48 68

X

copyright

copyright